Sfeer proeven en kritisch kijken

Als je via onze huizensite of via Funda een woning hebt gevonden die op het eerste gezicht kans maakt om je nieuwe onderkomen te worden, dan is de volgende stap een bezichtiging. Om de sfeer te proeven en kritisch rond te kijken.

Gevoel

Sfeer proeven is het allerbelangrijkst. Loop je door een huis maar komt dat ‘gevoel’ niet, dan is de rest eigenlijk al een verloren zaak. Maar zie je het wél zitten – of is het aanbod zo beperkt dat je ook zonder gevoel moet toeslaan – dan is het van het grootste belang om goed op onderzoek uit te gaan.

Eerlijk antwoord

Om te beginnen: verkoper en/of makelaar zijn verplicht om eerlijk antwoord te geven op vragen over de staat van onderhoud en moeten verborgen gebreken melden. Maar dan ben je er nog niet: want die ene paarse muur met goudgeverfde omlijsting van de open haard, het pronkstuk van de huidige eigenaar, hoeft nu niet meteen jouw smaak te zijn. Maar het is geen gebrek, dus je zult er zelf mee aan de slag moeten.

Op smaak

En zo kom je van alles tegen dat de koop de moeite waard maakt (een keuken om door een ringetje te halen, helemaal jouw smaak) of juist tegenwerkt (die paarse muur). Scheven keukenkastjes, druppende kranen, vastgelijmde vloerbedekking, kozijnen die weliswaar nog goed zijn, maar ook hun beste tijd wel gehad hebben, het zijn zaken die je straks veel tijd en/of geld gaan kosten om ‘op smaak’ te brengen of toekomstbestendig te maken. Daarom: vraag toestemming aan de eigenaar of makelaar om in kasten te neuzen, kranen open te draaien, kortom, elke vierkante centimeter te inspecteren. Komt die toestemming niet, kun je meteen vragen waarom niet.

Droomhuis

En stel meteen nog meer vragen: hoe oud is het dak? Is de aanbouw of ombouw legaal en mag je de vergunningen inzien? Zijn er facturen van recent onderhoud? Wat zijn de actuele energie- en waterkosten? Zorg dat je alle ins en outs kent en een plaatje hebt van de kosten en tijd om je droomhuis te realiseren. Pas dan kun je een overwogen beslissing nemen en een goed bod uitbrengen. Of laten uitbrengen, want als aankoopmakelaar staan wij je graag terzijde.

 

 


Grada Roodbeen
9

Zeer prettige, open en snelle communicatie. Duidelijk en transparant in het zakelijk aspect. Adequaat in oppakken en verwerken van afgesproken zaken.

Verkoper van Boomgaard 48
9

Deskundig ons huis verkocht en aangekocht! Ik heb hier bij elke stap van begin tot het eind goede en prettige begeleiding gehad van Mark. Je hebt best intensief contact op bepaalde momenten en die heb ik altijd als eerlijk ervaren. Ook administratief is alles heel goed afgehandeld. Gewoon een afspraak maken dus!

Anoniem
9

Heel nuchter, positief, open en realistisch in zaken zoals waardebepaling, de staat van de woning en de verwachtingen qua verkoopsnelheid. Duidelijke uiteenzetting van de stappen die genomen dienen te worden en de gegevens die dienen te worden aangeleverd voor de verkoop van de woning. Bereikbaarheid van zowel de verkopers als kantoor is goed. Plezierig in de omgang en efficiente en fijne manier van terugkoppelen na een bezichtiging, vervolgstappen en in de onderhandeling met mogelijke verkopers. Kortom full service dienstverlening op een prettige manier met het resultaat dat onze woning binnen 2,5 week verkocht was onder voorbehoud.

Lees meer
Terug