Laat je niet gek maken

We schrijven er regelmatig over: in de grote steden, met name in de Randstad, staat de huizenmarkt onder hoogspanning. Meer bieden dan de eigenlijke waarde of kopen zonder ontbindende voorwaarden kan echter gevaarlijk zijn.

Biedproces

In een normale markt komen verkoper en koper uiteindelijk bij elkaar middels een biedproces. Gedurende dit proces heb je tijd om een aantal zaken goed te checken: kun je de financiering rond krijgen, is het huis in goede technische staat en is de vraagprijs wel reëel?

Waarborgen

De berichten die nu uit de overspannen markten komen, maken duidelijk dat veel van dit soort ‘waarborgen’ niet gevolgd worden. Je ziet het huis van je dromen en je krijgt een kans om te bieden. Dan ligt dit bod vaak boven de vraagprijs om concurrenten af te troeven.

Drie dagen

Dit gaat zo snel dat er problemen kunnen ontstaan. Op het moment dat jij een voorlopig koopcontract tekent, heb je nog maar drie dagen bedenktijd. Vaak te weinig om te onderzoeken of je het toegezegde bedrag überhaupt gefinancierd krijgt, of de vraagprijs wel okay is en of het huis geen gebreken vertoont. Is een van deze zaken aan de orde, laat staan meerdere, dan kun je uiteindelijk een grote, dikke kat in de zak kopen.

Tien procent

Als je de financiering niet als ontbindende voorwaarde opneemt en je kunt deze uiteindelijk niet rond krijgen, dan is een boete van tien procent van de koopsom zeer gebruikelijk. Heb je een huis van drie ton op het oog, gooi je dus dertig mille weg. Dat het niet rond komt, is vaak het gevolg als financiers er achter komen dat je veel meer hebt betaald dan het huis eigenlijk waard is. Als de taxateur de echte marktwaarde bepaalt, kun je nog maximaal 101 procent van deze waarde gefinancierd krijgen. De rest zul je uit eigen middelen moeten ophoesten, net zoals alle bijkomende kosten koper. En volgend jaar is dit zelfs nog maar honderd procent.

Restschuld

En is je huis uiteindelijk lager getaxeerd of mocht de huizenmarkt weer instorten of nivelleren, dan kun je zomaar een restschuld opbouwen. Kijk dus heel goed uit met teveel betalen. Hoe ongelooflijk graag je een bepaald huis ook wilt hebben. En loop voor aankoopadvies eerst bij ons binnen om je voor te bereiden. Als Garantiemakelaar helpen wij je graag.

Grada Roodbeen
9

Zeer prettige, open en snelle communicatie. Duidelijk en transparant in het zakelijk aspect. Adequaat in oppakken en verwerken van afgesproken zaken.

Verkoper van Boomgaard 48
9

Deskundig ons huis verkocht en aangekocht! Ik heb hier bij elke stap van begin tot het eind goede en prettige begeleiding gehad van Mark. Je hebt best intensief contact op bepaalde momenten en die heb ik altijd als eerlijk ervaren. Ook administratief is alles heel goed afgehandeld. Gewoon een afspraak maken dus!

Anoniem
9

Heel nuchter, positief, open en realistisch in zaken zoals waardebepaling, de staat van de woning en de verwachtingen qua verkoopsnelheid. Duidelijke uiteenzetting van de stappen die genomen dienen te worden en de gegevens die dienen te worden aangeleverd voor de verkoop van de woning. Bereikbaarheid van zowel de verkopers als kantoor is goed. Plezierig in de omgang en efficiente en fijne manier van terugkoppelen na een bezichtiging, vervolgstappen en in de onderhandeling met mogelijke verkopers. Kortom full service dienstverlening op een prettige manier met het resultaat dat onze woning binnen 2,5 week verkocht was onder voorbehoud.

Lees meer
Terug
Recent bekeken