Eén op de drie kopers biedt boven vraagprijs

De opwarming van de huizenmarkt is nog altijd een feit. De verhitting is in de grote steden voelbaar, maar breidt zich als een olievlek uit naar minder grote steden en de dorpen rondom oververhitte steden. Overbieden is hier een punt van zorg.

Flinke portemonnee

Wie in een populaire stad of in daar in de buurt gelegen dorp wil wonen, mag vandaag de dag een flinke portemonnee op tafel leggen. Deels omdat in populaire markten vaak wordt overboden. Uit onderzoek van de bank Knab blijkt namelijk dat in het eerste kwartaal van 2018 bij 32 procent van de transacties meer geld werd geboden dan de vraagprijs. En niet te zuinig: het landelijk gemiddelde staat volgens de bank nu op 4.750 euro. Weliswaar ruim achthonderd euro minder dan in dezelfde periode in 2017 (5.575 euro), maar toch: het blijft een flink bedrag.

 

Onder de prijs

In bijvoorbeeld Leiden, waar het meest werd overboden in de eerste drie maanden van dit jaar, gaat het om gemiddeld 9.494 euro, bijna 1.500 euro meer dan bij de nummer drie op de lijst, Amsterdam. Alkmaar staat met 9.286 euro op de tweede plek van overbiedingen. Gelukkig zijn er ook steden waar het anders gaat, zoals in Dordrecht. Daar werd gemiddeld zelfs 1.111 euro onder de vraagprijs geboden.

 

Consequenties

Nu mag iedereen natuurlijk zelf beslissen wat hij of zij over heeft voor een woning. En als je een huis of appartement écht wil hebben, dan ga je ver. Maar houd altijd in je achterhoofd dat overbieden ook consequenties heeft. Bijvoorbeeld als je later, wanneer je rentevaste periode afloopt, een hogere rente moet gaan betalen. Omdat die rente nu historisch laag staat, kan er over tien of twintig jaar een totaal ander financieel plaatje om de hoek komen kijken. 

 

Honderd procent

Bovendien wordt een huis getaxeerd voor de hypotheek en dan kan het zomaar zijn dat de taxatie een lager bedrag oplevert dan het betaalde bedrag, inclusief overbieding. Aangezien je nu nog maar honderd procent van de getaxeerde waarde kunt financieren, zul je in zo’n geval nog meer eigen geld in moeten brengen. 

 

Raad en daad

Heb je vragen over de situaties of kun je wel wat hulp gebruiken bij de onderhandelingen, klop dan gerust bij ons aan. Wij staan je met raad en daad terzijde.Grada Roodbeen
9

Zeer prettige, open en snelle communicatie. Duidelijk en transparant in het zakelijk aspect. Adequaat in oppakken en verwerken van afgesproken zaken.

Verkoper van Boomgaard 48
9

Deskundig ons huis verkocht en aangekocht! Ik heb hier bij elke stap van begin tot het eind goede en prettige begeleiding gehad van Mark. Je hebt best intensief contact op bepaalde momenten en die heb ik altijd als eerlijk ervaren. Ook administratief is alles heel goed afgehandeld. Gewoon een afspraak maken dus!

Anoniem
9

Heel nuchter, positief, open en realistisch in zaken zoals waardebepaling, de staat van de woning en de verwachtingen qua verkoopsnelheid. Duidelijke uiteenzetting van de stappen die genomen dienen te worden en de gegevens die dienen te worden aangeleverd voor de verkoop van de woning. Bereikbaarheid van zowel de verkopers als kantoor is goed. Plezierig in de omgang en efficiente en fijne manier van terugkoppelen na een bezichtiging, vervolgstappen en in de onderhandeling met mogelijke verkopers. Kortom full service dienstverlening op een prettige manier met het resultaat dat onze woning binnen 2,5 week verkocht was onder voorbehoud.

Lees meer
Terug
Recent bekeken